Zijn jouw webteksten makkelijk te lezen?

Heb jij goed nagedacht over de leesbaarheid van de teksten op jouw website?

Teksten die op de juiste manier zijn opgemaakt, worden beter gelezen en het opmaken van de teksten is heel eenvoudig. Dus iedereen doet het, toch?

Helaas is bij de meeste websites weinig aandacht besteed aan de formattering van de tekst. Dat kost je lezers en uiteindelijk dus ook klanten. Er is veel onderzoek gedaan naar de leesbaarheid van webteksten waar je je voordeel mee kunt doen.

In dit artikel mijn selectie uit deze onderzoeken in de vorm van 4 eenvoudig te realiseren tips:

1. Zorg voor een letterhoogte van 16 pixels of meer

Dit lijkt groot omdat de meeste websites fonts gebruiken van 12 à 14 pixels. Wat voor gevoel krijg je als je dit soort teksten leest? Waarschijnlijk voelt het wat ongemakkelijk en heb je de neiging om naar voren te leunen zodat je de tekst beter kunt lezen. Je moet je inspannen om teksten met kleine letters goed te kunnen lezen.

Het omgekeerde is het geval bij grotere letters. Grote letters zijn makkelijk te lezen en dat zorgt voor een ontspannen leeshouding. In plaats van de onbewuste drang om zo snel mogelijk van die lastige tekst af te komen, lees je graag verder.

2. Gebruik (bijna) zwarte tekst op een (bijna) witte achtergrond

Uit onderzoek blijkt dat je met lichte tekst op een donkere achtergrond veel lezers wegjaagt. Donkere teksten op een witte achtergrond houden 3x zoveel lezers vast.

3. Regelafstand 1,5 is zo gek nog niet

Als er weinig ruimte tussen de tekstregels zit, dan springen je ogen snel naar de verkeerde regel. Dit frustreert en je leest langzamer.

Een regelafstand van 1,3 tot 1,5 is makkelijk leesbaar. Dus bij een letterhoogte van 16 pixels, is een regelhoogte van ca. 22 pixels prettig.

4. Maak tekstkolommen niet breder dan 80 karakters

Een tekst leest prettig als de regels ongeveer 50 tekens lang zijn. Het maximum is 80 tekens, bredere tekstkolommen lees je minder makkelijk.

Probeer maar eens een kolombreedte van 600 pixels in combinatie met een lettergrootte van 16 pixels.

Samenvatting

Met een paar eenvoudige aanpassingen aan de opmaak van je teksten kun je de leesbaarheid enorm verbeteren. Je jaagt potentiële klanten niet weg voordat ze jouw onweerstaanbare aanbod hebben gelezen: je bereikt meer met je website.

Zorg je wel voor klantgerichte teksten? In mijn artikel "Betere blogteksten schrijven in 2 stappen" vind je daarover een aantal praktische tips.

Wat vind jij prettig leesbare sites? Wat zijn jouw tips om de leesbaarheid verbeteren? En hoe is de leesbaarheid van je eigen webteksten? Jouw reactie stel ik zeer op prijs dus laat gerust je reactie achter onder dit bericht!

Hartelijke groet, Martijn.

Zelf je website maken met WordPress? En geen zin en tijd om het allemaal zelf uit te zoeken? Schrijf je dan nu in voor de 1-daagse cursus WordPress in Soest (regio Utrecht, kosten: €295,-). In de ochtend leg ik de basisvaardigheden uit in gewonemensentaal en in de middag krijg je hulp bij jouw specifieke WordPress vraagstukken. Wil je meer weten, klik dan hier: Wat je leert tijdens deze 1-daagse WordPress training >>>

Plaats een reactie