WordPress website maken (beknopte gratis handleiding)

Een WordPress website maken eenvoudig?

Stappenplan WordPress website maken

Vlot en goed je WordPress website maken in 7 stappen.

Een WordPress website maken is eenvoudig, zeggen ze…. Maar als je verkeerd begint, en je weet niet precies wat je doet, kan het een flinke tijdrovende speurtocht worden naar de juiste instellingen, de beste WordPress plugins (uitbreidingen) en het beste template in het overweldigende aanbod van WordPress themes.

Het navolgende stappenplan geeft antwoord op de vraag "Hoe maak je een website met WordPress?" Doorloop de volgende stappen en je maakt een vliegende start!

Stappenplan WordPress website maken

 1. WordPress installeren (de slimme methode)
 2. De gratis WordPress handleiding downloaden
 3. Een begrijpelijk en veelzijdig WordPress template (thema) installeren en instellen
 4. Je website beveiligen
 5. Handige WordPress plugins installeren
 6. Inspiratie opdoen voor het indelen en vullen van je website
 7. Volg de cursus WordPress (als je ècht een vliegende start wilt maken)

1. WordPress installeren

WordPress prijst zichzelf aan met de 'famous 5 minute installation'. Voor deze meeste mensen is de installatieprocedure die WordPress voorstelt te technisch en zul je eerder binnen 5 minuten het bijltje er bij neer gooien dan aan de slag zijn met WordPress. Voordat ik de èchte 5 minuten installatie van WordPress uitleg, beschrijf ik hieronder de handmatige aanpak:

1.1 Handmatig WordPress installeren
(voor mensen met technische kennis)

 • Registreer bij een hostingprovider de domeinnaam van je website en vraag een hostingpakket aan (het kleinste pakket van bijv. 500 MB met 1 MySQL database  is voor de meeste sites ruim voldoende). Speciale duurdere WordPress hosting is niet nodig, dit is een marketingtruc. WordPress functioneert prima in combinatie met een gewoon webhosting pakket.
 • Download op wordpress.org het WordPress ZIP bestand (klik hier voor de WordPress download Nederlands) en pak dit uit op je PC of Mac.
 • Upload de bestanden via een FTP programma (zoals FileZilla) naar de "root" van HTML map van de webserver.
 • Maak via het "control panel" via de PHPmyAdmin een MySQL database aan.
 • Kopieer op je computer het wp-config-sample.php bestand en hernoem het naar wp-config.php en voer de databaservernaam, database naam, database gebruikersnaam en wachtwoord in. Sla het bestand op en upload het naar de "root" van de HTML map van de webserver.
 • Bezoek je website (type je domeinnaam in in de URL balk van je browser) en doorloop de installatiestappen (gebruikersnaam en wachtwoord voor WordPress bedenken en invullen, je WordPress site een naam geven en je mailadres opgeven).

1.2 Eenvoudig WordPress installeren
(technische kennis niet nodig)

Kies een hosting provider met een 'auto installer' voor WordPress. Soms ook "Installatron" genoemd of "applicatie installer". Mijn favoriet: www.greenhost.nl. Een klantvriendelijke hosting provider (je kunt ze bellen en je hebt gelijk iemand met verstand van zaken aan de lijn). Bij Greenhost heb je ook bij het goedkoopste pakket (productnaam: Personal – Tiny) de mogelijkheid om de auto installer te gebruiken voor de installatie van WordPress. Bij populaire hosting providers zoals Hostnet en MijnDomein heb je die mogelijkheid pas in de duurdere pakketen vanaf ca. € 100 per jaar).

In de onderstaande video zie je hoe ik in een paar minuten WordPress installeer:

Interesse in Greenhost als hosting provider? Neem gerust contact met me op, dan regel ik gratis de aanvraag van je domeinnaam, de hosting en de installatie van WordPress. Greenhost factureert de jaarlijkse kosten direct aan jou (€ 54).

2. De gratis WordPress handleiding downloaden

Ontvang de WordPress handleiding

Vul hier in het formulier je naam en mailadres invult, dan mail ik je mijn beknopte WordPress handleiding. De handleiding beschrijft in het kort de belangrijkste functies van WordPress en elk onderdeel is geïllustreerd met een schermafbeelding met daarin pijlen die de volgorde van de stappen weergeven.

Mijn WordPress handleiding is dus geen dik boekwerk waar je niet doorheen komt, maar een praktische instructie die je vlot en goed op weg helpt.

Ontvang de WordPress handleiding direct in je mailbox*:


De gratis WordPress handleiding is opgebouwd uit de volgende hoofdstukken:

1. Toegang tot de website
1.1. Website bekijken
1.2. Inloggen
2. Berichten en pagina's
2.1. Een bericht maken
2.2. Een pagina maken
2.4. Berichten en pagina's opmaken
2.5. Een link naar een andere pagina maken
2.6. Categorieën en tags
3. Een menu maken
4. Afbeeldingen
4.1. Afbeelding toevoegen aan een bericht (of pagina)
4.2. Een afbeelding aanpassen
4.3. Een galerij met afbeeldingen maken
4.4. De mediabibliotheek
5. Youtube video insluiten ('embedden')
6. Indeling en kleuren van de website aanpassen
6.1. De homepage instellen
6.2. De achtergrondkleur aanpassen
6.3. De kleur van de menubalk aanpassen
6.4. De headerafbeelding en de koptekst van de site wijzigen
6.5. De sidebar (zijbalk)
6.6. Widget toevoegen aan de zijbalk
7. Instellingen
7.1. Reacties toelaten
7.2. Instellingen van één of meerdere berichten veranderen
7.3. De optie 'Snel bewerken' voor berichten
8. Thema's
8.1. Een ander thema installeren
8.2. Aanbevolen thema's
9. Plugins

3. Een WordPress template kiezen

Een groot voordeel van WordPress is dat er veel (gratis) templates ("thema's") beschikbaar zijn waarmee je de vormgeving van je website bepaalt. Het nadeel daarvan is dat het aanbod zo groot is, dat je mogelijk door de bomen het bos niet meer ziet. Nog een uitdaging: elke WordPress theme is gemaakt door een andere ontwikkelaar. En elke ontwikkelaar mag zelf bepalen welke mogelijkheden het thema heeft en hoe het thema in te stellen is. Elk thema is dus anders en je kunt aan de buitenkant niet zien hoe het werkt en of het door jou makkelijk in te stellen is.

Tip: kies een WordPress template dat instelbaar is via de WordPress Customizer. Als je met de WordPress Customizer werkt, heb je aan de linkerkant van je scherm een smalle kolom met de instellingen en zie je rechts je website. Als je links een instelling wijzigt, zie rechts direct het resultaat. Erg handig!

Mijn favoriete WordPress thema is GeneratePress. Met dit thema kun je verschillende lay-outs maken en direct bekijken met behulp van de WordPress Customizer waarmee je ook de kleuren en lettertypes instelt. Het GeneratePress WordPress theme is gratis vanuit WordPress te installeren. De extra opties voor het installeren van o.a. de kleuren en lettertypes heb je tot je beschikking na de aanschaf van een plugin. Deze WordPress plugin met alle opties is op generatepress.com te koop voor ca. $40. Deze plugin (exclusief periodieke updates) krijg je overigens gratis bij deelname aan mijn cursus WordPress.

Bekijk de onderstaande video om een indruk te krijgen van wat er komt kijken bij het kiezen van een WordPress template. Aan het eind van de video zie je hoe de WordPress Customizer werkt.

4. WordPress beveiligen tegen spam en hacks

WordPress is een populair CMS (Content Management Systeem) en dat zorgt er helaas voor dat WordPress ook bij hackers en spammers favoriet doel. WordPress is van zichzelf redelijk goed beschermd tegen hacks en WordPress brengt ook regelmatig updates uit om bij nieuwe beveiligingsproblemen de lekken te dichten. Toch raad ik je aan om het volgende te doen om je WordPress website beter te beveiligen tegen hacks en spam:

Installeer de gratis plugin Antispam Bee om commentaarspam tegen te gaan. Of schakel de functie uit die bezoekers de mogelijkheid geeft om reacties achter te laten op je WordPress blog (zie de WordPress handleiding). Een alternatief voor de Antispam Bee plugin is de Akismet plugin. Deze plugin is gemaakt door de maker van WordPress en mag je gratis gebruikten op je niet-commerciële WordPress website. Bijkomende voordeel van de Akismet plugin is dat je ook de contact- en inschrijfformulieren die je hebt gemaakt met de Fast Secure Contact Form plugin kunt beveiligen tegen spamberichten.

Kies een ander gebruikersnaam dan 'admin' voor je WordPress website. Als je bij de installatie van WordPress niet zelf je gebruikersnaam kon kiezen, dan vind je in dit artikel een plugin die je helpt om na de installatie toch nog je gebruikersnaam te veranderen.

Kies een moeilijk wachtwoord. Sinds WordPress versie 4.3 geeft WordPress zelf suggesties voor moeilijke wachtwoorden.

Installeer de WordFence beveiligingsplugin. Deze plugin blokkeert onder andere de toegang voor computers die onrechtmatig proberen in te loggen in WordPress. Je hoeft na de installatie van deze plugin verder niets in te stellen. Je kunt de WordFence ook gebruiken om een gehackte / besmette website te scannen op onregelmatigheden en deze te corrigeren. Wil je direct op de hoogte gesteld worden als er een update is van WordPress, van je thema en van een of meerdere van de plugins die je gebruikt? Vul dan bij de instellingen van de WordFence plugin je mailadres in. Nadeel: je krijgt best veel mailtjes. Voordeel: als je de mailtjes van WordFence opvolgt, blijft je website up to date en goed beschermd tegen hackers.

Affiniteit met de technische kant van websites? Dan is de iThemes Security plugin (voorheen Better WP Security) een aanrader om je website extra te beveiligen.

5. Handige WordPress plugins installeren

Plugins zijn een soort 'apps' waarmee je nieuwe functies toevoegt die standaard niet beschikbaar zijn in WordPress. Hieronder een aantal onmisbare plugins:

Black Studio Tiny MCE widget: hiermee kun je widgets (die je voornamelijk gebruikt om teksten en afbeeldingen te plaatsen in de zijbalk) zonder HTML-kennis opmaken en voorzien van afbeeldingen.

Fast Secure Contact Form: plugin waarmee je je contactformulier kunt maken. Je kunt meerdere formulieren maken met deze plugin. En niet alleen contactformulieren. Je kunt er ook uitgebreide inschrijfformulieren mee maken inclusief keuzelijstjes. Elke formulier kan automatisch een bevestigingsmail versturen en per formulier kun je bepalen naar wie het ingevulde formulier gemaild moet worden.

Site Origin Pagebuilder: hiermee kun je je pagina indelen met rijen en kolommen waarin je widgets kun gebruiken. Handig als je blokjes tekst en/of afbeeldingen naast elkaar wilt zetten. Die mogelijkheid biedt WordPress standaard niet. Bekijk de onderstaande video om te leren hoe je deze WordPress pagebuilder gebruikt:

Yoast SEO: uitgebreide plugin om je WordPress website beter vindbaar te maken. De plugin bied je de mogelijkheid om de meta-omschrijvingen toe te voegen aan je pagina's en berichten. Dit zijn de teksten van je website die mensen zien in de zoekresultaten van Google. Daarnaast detecteert deze WordPress SEO plugin automatisch verbeterpunten waarmee je je WordPress website beter vindbaar kunt maken.

Shortcodes Ultimate: met deze plugin kun je eenvoudig knoppen toevoegen aan je pagina's, galerijen en carrousels maken van je afbeeldingen, teksten verbergen achter een 'lees-meer" en nog veel meer.

6. Je website vullen

Ben je ondernemer / ZZP'er? Dan is mijn gratis 6-delige e-mail cursus "Wat zet ik op mijn website" iets voor jou. Je krijgt gedurende 6 dagen elke dag een mail met daarin tips en opdrachten die je helpen bij het indelen en vullen van je website. Het indelen van de homepage komt aan bod, het belang van de "over-mij-pagina", het vinden van gratis rechtenvrije afbeeldingen, het voordeel van een blog en meer.

Klik hier en om de complete inhoud van de gratis cursus te bekijken en om je aan te melden.

7. Maak een vliegende start met de cursus WordPress

Liever 1 dag cursus dan weken verliezen aan het zelf uitzoeken van de werking van WordPress en het vinden van geschikte WordPress plugins en WordPress themes? Dan zie ik je graag tijdens een van mijn maandelijkse WordPress trainingen in Hilversum (regio Utrecht). In 1 dag leer je wat de belangrijkste bouwstenen zijn van WordPress, je probeert alles zelf uit en ik help je direct als je vastloopt.

Even kijken of de eendaagse cursus WordPress iets voor jou is? Klik hier en je leest wat je allemaal leert en op welke data de cursus WordPress gegevens wordt.

Cursus WordPress: programma, data en inschrijven »

* Als je de WordPress handleiding opvraagt, dan ontvang je ook af en toe (maximaal 1x per maand) een nieuwe WordPress tip als aanvulling op de handleiding. Handig, want de WordPress software wijzigt nogal eens en door mijn tips weet je snel welke voor- of nadelen er aan deze wijzigingen verbonden zijn. Mag ik je WordPress tips mailen zonder expliciet toestemming te vragen? Is dat conform de AVG? Jazeker, informeren over afgenomen (gratis) producten, in dit geval de WordPress handleiding, is toegestaan. Uiteraard wil ik je geen ongewenste mails sturen. Heb je geen interesse in deze updates? Dan kun je je eenvoudig afmelden via de daarvoor bestemde link onderaan iedere e-mail.

En je privacy, hoe zit het daar mee? Daarover vind je meer informatie in mijn privayverklaring. In het kort de meest relevante informatie:

 • Vlot & Goed verkoopt of vertrekt jouw gegevens niet aan derden. Ik heb een verwerkersovereenkomst met de provider van de mailingsoftware zodat zij ook geen gegevens mogen verstrekken aan derden en handelen conform de AVG waardoor je privacy is gewaarborgd.
 • Je gegevens zijn opgeslagen op servers binnen de EU.
 • Uiteraard registreert de mailingsoftware zoals elk soortgelijk programma of je de mails opent en op welke links je klikt. Ik bekijk dat niet op persoonsniveau. Wel kijk ik naar het totaal aantal 'opens' en kliks per onderwerp zodat ik weet in welke onderwerpen de abonnees geïnteresseerd zijn om de volgende mailings relevant en waardevol te houden voor de lezers.