MailChimp handleiding Nederlands (zelf je digitale nieuwsbrief maken)

Blijf in beeld met de email nieuwsbrief software van MailChimp

Leuk dat je geïnteresseerd bent in de gratis Nederlandse MailChimp handleiding 2019! En goed dat je aan de slag gaat met email marketing want e-mail is nog steeds een van de meest effectieve online marketing instrumenten wanneer je in beeld wilt blijven bij je doelgroep.

Vergeleken met de stortvloed aan vluchtige informatie op de sociale media, is de digitale nieuwsbrief een stabiele factor: uit onderzoek blijkt dat een email nieuwsbrief met waardevolle klantgerichte tips en informatie zelden wordt overgeslagen.

Ontvang de MailChimp handleiding direct in je mailbox*:

Update mei 2018: MailChimp heeft een aantal instellingen toegevoegd waarmee je conform de AVG (Algemene Wet Gegevensbescherming) opnieuw toestemming kunt vragen aan bestaande abonnees van je nieuwsbrief. Lees hier meer over de MailChimp AVG instellingen »

Daarnaast hebben ze hier een pagina beschikbaar gesteld waarmee je direct een verwerkersovereenkomst met MailChimp kunt opstellen.

Update maart 2019: MailChimp noemt het onderdeel Lists vanaf nu Audience. Om je mailinglijst te bekijken en in te stellen, klik je in de primaire menubalk op Audience, en daarna rechtsboven op View Contacts, en dan zie je in de secundaire menubalk dezelfde opties als je voorheen onder Lists ziet staan.

Video bij de Nederlandse MailChimp handleiding

Hoe werkt MailChimp? Bekijk de video en leer hoe je met de drag-and-drop-editor zonder enige HTML kennis een digitale nieuwsbrief maakt:

Liever een dag cursus volgen dan een week tijd verliezen aan uitzoekwerk? Volg dan de cursus MailChimp op dinsdag 7 mei 2019.

Liever een cursus dan een handleiding?

Tijdens de maandelijkse MailChimp cursus komen alle belangrijke onderdelen van MailChimp overzichtelijk en in de juiste volgorde voorbij. MailChimp wordt rustig uitgelegd in gewonemensentaal, je probeert alles zelf uit en ik help je direct als je vastloopt.

Cursus MailChimp: programma, data en inschrijven »

Waarom MailChimp gebruiken voor je digitale nieuwsbrief?

Een email nieuwsbrief wordt met veel meer aandacht gelezen dan korte berichten op de sociale media die vaak verloren gaan tussen de grote hoeveelheid updates van vrienden en promoties van andere bedrijven.

MailChimp: gratis nieuwsbrief software

mailchimp handleiding gratisTussen alle aanbieders van email nieuwsbrief software is MailChimp de favoriet van bloggers, ZZP-ers en het MKB. En het mooiste: de email nieuwsbrief software van MailChimp is gratis als je minder dan 2000 mailadressen op je mailinglijst hebt. En met de Nederlandse MailChimp handleiding houdt helemaal niets je meer tegen om binnenkort je eerste digitale nieuwsbrief te versturen!

Voordelen MailChimp online email nieuwsbrief software

MailChimp is een van de vele aanbieders van email nieuwsbrief software, dus waarom zou je voor MailChimp kiezen en aan de slag gaan met de gratis MailChimp handleiding?

 • Zoals eerder vermeld: de MailChimp email nieuwsbrief software is gratis tot 2000 mailadressen en 12.000 mailings per maand.
 • MailChimp heeft het vertrouwen van meer dan 7 miljoen gebruikers wereldwijd.
 • MailChimp is eenvoudig te koppelen aan je WordPress website
 • MailChimp is heel gebruiksvriendelijk: een fraaie digitale nieuwsbrief maken is eenvoudig, helemaal met deze gratis MailChimp handleiding. Kennis van HTML en programmeren is niet nodig.

MailChimp en de AVG

MailChimp voorziet in diverse opties om aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming te voldoen. Ook kun je binnen een paar minuten online een MailChimp verwerkersovereenkomst afsluiten via de onderstaande link:

MailChimp verwerkersovereenkomst opstellen »

Stuur je al een tijdje MailChimp nieuwsbrieven en wil je de abonnees nogmaals om toestemming vragen? Dan vind je hier 4 video's waarin ik uitleg hoe je dat doet met de nieuwe MailChimp AVG / GDPR instellingen die begin mei 2018 zijn toegevoegd aan het programma.

Inhoud van de gratis MailChimp handleiding

In de gratis MailChimp handleiding leg ik je de basisvaardigheden uit zoals:

 • Het opzetten van je MailChimp account
 • Het instellen en vullen van je mailinglijst (voorheen Lists, heet nu Audience)
 • Het maken van MailChimp templates (het ontwerp van je nieuwsbrief)
 • Een digitale nieuwsbrief maken en versturen met MailChimp
 • Het maken van een inschrijfformulier voor je website waarmee je nieuwe mailadressen verzamelt
Geen zin en tijd om het allemaal zelf uit te zoeken?
Direct antwoord op je vragen als het even niet lukt?
"Stok achter de deur" nodig?
Overweeg dan de MailChimp workshop

Cursus MailChimp: programma, data en inschrijven »
Volgende workshop: 7 mei 2019 (van 9.00u – 16.00u)
Alle data »

* Als je de MailChimp handleiding opvraagt, dan ontvang je ook af en toe (maximaal 1x per maand) een nieuwe MailChimp tip. Handig, want de MailChimp software wijzigt nogal eens en door mijn tips weet je snel welke voor- of nadelen er aan deze wijzigingen verbonden zijn.  Mag ik je MailChimp tips mailen zonder expliciet toestemming te vragen? Is dat conform de AVG? Jazeker, informeren over afgenomen (gratis) producten, in dit geval de Nederlandse MailChimp handleiding, is toegestaan. Uiteraard wil ik je geen ongewenste mails sturen. Heb je geen interesse in deze updates? Dan kun je je eenvoudig afmelden via de daarvoor bestemde link onderaan iedere e-mail.

En je privacy, hoe zit het daar mee? Daarover vind je meer informatie in mijn privacyverklaring. In het kort de meest relevante informatie:

 • Vlot & Goed verkoopt of vertrekt jouw gegevens niet aan derden. Ik heb een verwerkersovereenkomst met de provider van de mailingsoftware zodat zij ook geen gegevens mogen verstrekken aan derden en handelen conform de AVG waardoor je privacy is gewaarborgd.
 • Uiteraard registreert de mailingsoftware zoals elk soortgelijk programma of je de mails opent en op welke links je klikt. Ik bekijk dat niet op persoonsniveau. Wel kijk ik naar het totaal aantal 'opens' en kliks per onderwerp zodat ik weet in welke onderwerpen de abonnees geïnteresseerd zijn om de volgende mailings relevant en waardevol te houden voor de lezers.