Voorjaarsdeal: €198 €148
Alle essentiële MailChimp vaardigheden in 50 videolessen. Vlot en goed zelf je nieuwsbrief maken!
Bekijk de cursus→

Trainer:
Martijn Baltes

MailChimp handleiding Nederlands (zelf je digitale nieuwsbrief maken)

Blijf in beeld met de email nieuwsbrief software van MailChimp

Leuk dat je geïnteresseerd bent in de gratis Nederlandse MailChimp handleiding 2024! En goed dat je aan de slag gaat met email marketing want e-mail is nog steeds een van de meest effectieve online marketing instrumenten wanneer je in beeld wilt blijven bij je doelgroep.

Vergeleken met de stortvloed aan vluchtige informatie op de sociale media, is de digitale nieuwsbrief een stabiele factor: uit onderzoek blijkt dat een email nieuwsbrief met waardevolle klantgerichte tips en informatie zelden wordt overgeslagen.

Kost niks. Klik hier, vul je naam en mailadres* in en je kunt direct aan de slag.

Inhoud van de gratis MailChimp handleiding

In de gratis MailChimp handleiding leg ik je de basisvaardigheden uit zoals:

 • Het opzetten van je MailChimp account
 • Het instellen en vullen van je mailinglijst (voorheen Lists, heet nu Audience)
 • Het maken van MailChimp templates (het ontwerp van je nieuwsbrief)
 • Een digitale nieuwsbrief maken en versturen met MailChimp
 • Het maken van een inschrijfformulier voor je website waarmee je nieuwe mailadressen verzamelt

Waarom MailChimp gebruiken voor je digitale nieuwsbrief?

Een email nieuwsbrief wordt met veel meer aandacht gelezen dan korte berichten op de sociale media die vaak verloren gaan tussen de grote hoeveelheid updates van vrienden en promoties van andere bedrijven.

MailChimp: gratis nieuwsbrief software

mailchimp handleiding gratis

Tussen alle aanbieders van email nieuwsbrief software is MailChimp de favoriet van bloggers, ZZP-ers en het MKB. En het mooiste: de email nieuwsbrief software van MailChimp is gratis als je minder dan 500 mailadressen op je mailinglijst hebt. En met de Nederlandse MailChimp handleiding houdt helemaal niets je meer tegen om binnenkort je eerste digitale nieuwsbrief te versturen!

Voordelen MailChimp online email nieuwsbrief software

MailChimp is een van de vele aanbieders van email nieuwsbrief software, dus waarom zou je voor MailChimp kiezen en aan de slag gaan met de gratis MailChimp handleiding?

 • Zoals eerder vermeld: de MailChimp e-mailnieuwsbrief software is gratis tot 500 mailadressen en 2500 mails per maand. Heb je een grotere doelgroep? Dan vind je in het artikel MailChimp kosten: wanneer en hoeveel ga je betalen? een kostenindicatie.
 • MailChimp heeft het vertrouwen van meer dan 7 miljoen gebruikers wereldwijd.
 • MailChimp is eenvoudig te koppelen aan je WordPress website.
 • MailChimp is heel gebruiksvriendelijk: een fraaie digitale nieuwsbrief maken is eenvoudig, helemaal met deze gratis MailChimp handleiding. Kennis van HTML en programmeren is niet nodig.

Updates MailChimp

De handleiding MailChimp werk ik ongeveer 2x per jaar bij. Op de hoogte blijven van tussentijdse wijzigingen?

Abonneer je dan op mijn nieuwsbrief en/of op mijn YouTube kanaal. De groepstraining, de individuele training en de MailChimp APK zijn uiteraard altijd up-to-date!

Hieronder enkele highlights uit mijn MailChimp nieuwsbrieven van het afgelopen jaar:

Update januari 2023: de nieuwe builder beschikt nu over extra mogelijkheden voor layouts met kolommen. Dit geeft je heel veel flexibiliteit in het indelen van je nieuwsbrief!

Alle essentiële Mailchimp vaardigheden vlot onder de knie krijgen? Begin dan nu met de online cursus Mailchimp. Deze overzichtelijke e-learning omgeving bevat meer dan 40 videolessen.

Geen urenlange video, maar beknopte video’s overzichtelijk per onderdeel gegroepeerd, zodat je de cursus stap voor stap in je eigen tempo kunt volgen, makkelijk terug kunt vinden waar je gebleven bent en je kunt de lessen net zo vaak herhalen als je wilt. Bekijk de online cursus MailChimp→

Update maart 2023: vanaf 10 maart 2023 worden ook bestaande gratis MailChimp accounts beperkt tot 500 mailadressen (die je maximaal 2x per maand mag mailen). Heb je meer nodig? Dan kun je overstappen naar een betaald account (het Essentials abonnement is vaak voldoende). Gratis oplossing: alle mailadressen boven de 500 stuks archiveren.

Update februari 2024: sinds februari 2024 zijn Google (Gmail) en Yahoo strenger geworden voor verzenders van grote hoeveelheden e-mails. Dit doen ze om het aantal kwaadaardige e-mails met spam, en kans op spoofing en phishing te verminderen. Verstuur je met Mailchimp meer dan 5000 e-mails in één keer? Voer dan de domain authentication uit. Zo werkt het→

Eerstvolgende groepscursus Mailchimp
Donderdag 18 april 2024 (9.00u – 16.30u)
Nog 3 plekken beschikbaar

Video's bij de Nederlandse MailChimp handleiding

Hoe werkt MailChimp? Bekijk de video en leer hoe je met de drag-and-drop-editor zonder enige HTML kennis een digitale nieuwsbrief maakt:

Classic builder

New builder

Beknopte uitleg:

Flexibele layouts met kolommen:

Liever een cursus dan een handleiding?

Tijdens de maandelijkse MailChimp cursus komen alle belangrijke onderdelen van MailChimp overzichtelijk en in de juiste volgorde voorbij. MailChimp wordt rustig uitgelegd in gewonemensentaal, je probeert alles zelf uit en ik help je direct als je vastloopt.

Eerstvolgende groepscursus Mailchimp
Donderdag 18 april 2024 (9.00u – 16.30u)
Nog 3 plekken beschikbaar

MailChimp en de AVG

MailChimp voorziet in diverse opties om aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming te voldoen.

Ook kun je binnen een paar minuten online een MailChimp verwerkersovereenkomst afsluiten via de onderstaande link: MailChimp verwerkersovereenkomst opstellen »

Een verwerkersovereenkomst afsluiten is niet meer nodig. Die heb je nu automatisch als je MailChimp gebruikt want dan zijn hun gebruiksvoorwaarden van toepassing en de verwerkersovereenkomst is hierin opgenomen.

Dit vermelden ze op hun site over de verwerkersovereenkomst (Data Processing Addendum, DPA):

Mailchimp's Data Processing Addendum is incorporated directly into our Standard Terms of Use and does not require a signature. By using Mailchimp or signing up for an account, you’re agreeing to these Terms.

Stuur je al een tijdje MailChimp nieuwsbrieven en wil je de abonnees nogmaals om toestemming vragen? Dan vind je hier 4 video's waarin ik uitleg hoe je dat doet met de nieuwe MailChimp AVG / GDPR instellingen die begin mei 2018 zijn toegevoegd aan het programma.

Inhoud van de gratis MailChimp handleiding

In de gratis MailChimp handleiding leg ik je de basisvaardigheden uit zoals:

 • Het opzetten van je MailChimp account
 • Het instellen en vullen van je mailinglijst (voorheen Lists, heet nu Audience)
 • Het maken van MailChimp templates (het ontwerp van je nieuwsbrief)
 • Een digitale nieuwsbrief maken en versturen met MailChimp
 • Het maken van een inschrijfformulier voor je website waarmee je nieuwe mailadressen verzamelt

Geen zin en tijd om het allemaal zelf uit te zoeken?
Direct antwoord op je vragen als het even niet lukt?
"Stok achter de deur" nodig?
Dan is de 1-daagse MailChimp workshop iets voor jou!

Liever niet in een groep? Bekijk dan deze halve dag individuele training in Hilversum en de MailChimp APK (3 + 1 uur). Of start nu direct met de online MailChimp training (40 videolessen).

* Als je de MailChimp handleiding opvraagt, dan ontvang je ook af en toe (maximaal 1x per maand) een nieuwe MailChimp tip. Handig, want de MailChimp software wijzigt nogal eens en door mijn tips weet je snel welke voor- of nadelen er aan deze wijzigingen verbonden zijn.  Mag ik je MailChimp tips mailen zonder expliciet toestemming te vragen? Is dat conform de AVG? Jazeker, informeren over afgenomen (gratis) producten, in dit geval de Nederlandse MailChimp handleiding, is toegestaan. Uiteraard wil ik je geen ongewenste mails sturen. Heb je geen interesse in deze updates? Dan kun je je eenvoudig afmelden via de daarvoor bestemde link onderaan iedere e-mail.

En je privacy, hoe zit het daar mee? Daarover vind je meer informatie in mijn privacyverklaring. In het kort de meest relevante informatie:

 • Vlot & Goed verkoopt of vertrekt jouw gegevens niet aan derden. Ik heb een verwerkersovereenkomst met de provider van de mailingsoftware zodat zij ook geen gegevens mogen verstrekken aan derden en handelen conform de AVG waardoor je privacy is gewaarborgd.
 • Uiteraard registreert de mailingsoftware zoals elk soortgelijk programma of je de mails opent en op welke links je klikt. Ik bekijk dat niet op persoonsniveau. Wel kijk ik naar het totaal aantal 'opens' en kliks per onderwerp zodat ik weet in welke onderwerpen de abonnees geïnteresseerd zijn om de volgende mailings relevant en waardevol te houden voor de lezers.

Plaats een reactie