Widgets zijn blokken (zoals teksten, afbeeldingen en knoppen) die je aan de zijbalk, footer en header van je WordPress site kunt toevoegen via Weergave → Widgets.
WordPress bevat al sinds de begintijd het onderdeel widgets. Widgets vind je in widgetgebieden zoals de zijbalk, de footer onderin je website en de header bovenin je website.
Je richt de widgets in op een centrale plek binnen het dashboard via Weergave → widgets, en ze verschijnen dan op elke pagina waar de widgetgebieden ingeschakeld zijn.
Welke widgetgebieden je tot je beschikking hebt, hangt af van de mogelijkheden van je thema.
Widgets zijn sinds augustus 2021 Gutenberg blokken
Een ontwikkeling binnen WordPress die voor sommige bestaande sites een flinke impact heeft, is dat vanaf WordPress versie 5.8 de widgets ook Gutenberg blokken geworden zijn.
Voor nieuwe websites is het een mooie ontwikkeling, want alles werkt nu hetzelfde. Zowel pagina’s als widgetgebieden deel je in met dezelfde blokken voor teksten, afbeeldingen, knoppen en andere content elementen.
Nog aan het stoeien met WordPress, of nog niet begonnen? Met de cursus WordPress voorkom je weken uitzoekwerk en heb je binnen één dag je website (bijna) in de lucht. Data, programma en aanmelden→
De oude "classic" widgets behouden
Bij bestaande websites heb je de keuze om de oude widgets na te bouwen met behulp van blokken, of je installeert de Classic widget plugin. Dan blijf je werken met de oude vertrouwde widgets. WordPress heeft beloofd om deze tijdelijke plugin nog tenminste een jaar te ondersteunen.
De widgets in blokvorm zijn natuurlijk wel de toekomst, dus ook al installeer je nu snel de Classic widget plugin om je huidige widgets werkend te houden, dan raad ik je aan om toch, op bijvoorbeeld een test website, te experimenteren met de blokken in de widgetgebieden en om uit te vinden hoe je je verouderde widgets daarmee kunt namaken.
Waar vind je de WordPress widgets?
De widgetgebieden stel je (nog steeds) in via Weergave → Widgets.
Je kunt de widgets ook via Weergave → Customizer aanpassen. Ook daar krijg je mogelijk eerst nog een welkomstmelding te zien. Voordeel van het aanpassen van de widgets in de Customizer is dat je ze daar ziet op hun daadwerkelijk plek en je kunt ze makkelijk wijzigen door op het potloodje te klikken. Nadeel is dat je eerst op het knopje met de drie puntjes moet klikken en daarna op 'Toon meer instellingen’ om alle blokinstellingen te kunnen zien.
Wat is het verschil tussen een widget en een plugin?
Veel cursisten willen weten wat het verschil is tussen een widget en een WordPress plugin.
Plugins kun je vergelijken met apps op je smartphone. Met een plugin voeg je iets toe aan WordPress wat er standaard niet in zit, zoals bijvoorbeeld een contactformulier, SEO instellingen en extra beveiliging.
Widgets zijn contentblokken, zoals teksten, afbeeldingen en knoppen die je naast, onder en boven de specifieke paginacontent kunt toevoegen aan de algemene statische gebieden zoals de zijbalk, de footer en de header.
Eerstvolgende groepscursus WordPress:
Donderdag 10 oktober 2024 (9.00u – 17.00u)
€398 per persoon exclusief BTW