Voorjaarsdeal: €198 €98
Alle essentiële MailChimp vaardigheden in 50 videolessen. Vlot en goed zelf je nieuwsbrief maken!
Bekijk deze online cursus→

Trainer:
Martijn Baltes

Cursus WordPress PDF (gratis handleiding WordPress website maken)

Zelf je WordPress website maken of een blog maken? Begin met de gratis cursus WordPress!

Je bent op zoek naar een handleiding WordPress of een cursus WordPress en je herkent jezelf in het onderstaande?

 • Je wilt een nieuwe website maken en/of je wilt een blog beginnen. Of je wilt je huidige website vervangen.
 • Je wilt graag zelf je website maken, kunnen aanpassen en bijhouden.
 • In plaats van een website laten maken, investeer je liever in kennis om vervolgens het webdesign zelf te doen.
 • Een WordPress website maken is eenvoudig, heb je gehoord. Maar je weet niet precies waar je moet beginnen.
 • Je bent verdwaald in het enorme aanbod van WordPress themes en je vraagt je af welk WordPress template geschikt is voor jouw plannen.
 • Je bent al begonnen met een WordPress site, maar zelf WordPress leren kost je veel meer tijd dan je had gedacht.
 • Heb je te maken met een WordPress website en wil je weten hoe je het WordPress onderhoud aanpakt? Dan helpt deze onderhouds-checklist je op weg.

Maak een vliegende start en download de gratis WordPress handleiding 2024

Inclusief instructievideo's

Zelf je site maken met WordPress? Dan is mijn WordPress handleiding 2024 een goed begin. Klik op de knop hieronder, vul het aanvraagformulier in en je kunt de gratis WordPress handleiding direct downloaden. Je ontvang de downloadlink ook per e-mail. Handig als je de WordPress handleiding op een later moment nog een keer wilt downloaden.

Bonus: je ontvangt ter aanvulling af en toe een nieuwe WordPress tip in je mailbox (max. 1x per maand).

Geen tijd om het zelf uit te zoeken?

Tijdens de maandelijkse WordPress cursus in Hilversum komen alle belangrijke bouwstenen van WordPress (Gutenberg) overzichtelijk en in de juiste volgorde voorbij. WordPress wordt in een kleine groep (max. 6 personen) stap-voor-stap uitgelegd in gewonemensentaal, je probeert alles zelf uit en ik help je direct als je vastloopt.

Deze cursusdag bespaart je weken uitzoekwerk!

Eerstvolgende groepscursus WordPress:
Donderdag 11 juli 2024 (9.00u – 17.00u)
€378 per persoon exclusief BTW

WordPress installeren?

Snel en eenvoudig WordPress installeren? Kies een hosting provider met een "auto-installer". Dan kun je met één druk op de knop WordPress installeren zonder technisch gedoe met databases en configuratiebestanden.

Een WordPress template (thema) kiezen

Wat je graag wilt is een WordPress template dat er goed uit ziet, veel mogelijkheden heeft (zoals het kiezen van lettertypes, kleuren en pagina layouts) èn tegelijk eenvoudig is in te stellen. Die vind je niet zomaar… In de onderstaande video een korte introductie van het WordPress template ik in de cursus WordPress gebruik. Dit WordPress template is eenvoudig in te stellen via de ingebouwde “customizer” van WordPress. Het voordeel van de WordPress customizer is dat je gelijk ziet welk effect het aanpassen van een instelling heeft op je website.

In de volgende video vertel ik nog iets meer over de mogelijkheden van GeneratePress, mijn favoriete WordPress thema. En je ziet hoe ik via de WordPress Customizer de kleuren van de website instel:

WordPress Gutenberg (enorme verbeteringen)

WordPress is sinds 2019 flink veranderd. Toen is WordPress 5 (Gutenberg) verschenen. Vanaf WordPress 5 maak je je pagina's met behulp van de Gutenberg Editor.

Met WordPress Gutenberg bouw je je pagina’s op in blokken. Er zijn basisblokken voor het maken van knoppen, paragrafen, lijsten en afbeeldingen. Gutenberg blokken kun je makkelijk schuiven en er zijn een nieuwe content elementen beschikbaar, zoals blokken voor knoppen en headerafbeeldingen, waarmee je indelingen kunt maken, die niet mogelijk zijn met de klassieke WordPress editor.

De WordPress Gutenberg block editor is inmiddels zo uitgebreid en gebruiksvriendelijk dat je de bekende pagebuilder plugins zoals Elementor, de Visual Composer, de Beaver builder en Divi niet meer nodig hebt om fraaie en professionele lay outs te maken.

Je hoeft niets extra's toe te voegen aan WordPress. De block editor zit er standaard al in. Eventueel kun je extra blokken toevoegen via het enorme aantal (gratis) block-plugins dat inmiddels beschikbaar is. In het stappenplan WordPress website maken, vind je daarvoor mijn favoriete plugin. Je krijgt er onder andere blokken bij voor testimonials, opsommingen met icoontjes, fotogalerijen, sliders (dia-show) en het "row" blok waarmee je ook allerlei kant en klare pagina templates kunt invoegen.

Bekijk de onderstaande video's om een indruk te krijgen van de mogelijkheden van WordPress Gutenberg:

WordPress training in Hilversum / regio Utrecht

Weinig tijd en wil je vlot en goed je website in lucht hebben? Dan is deze 1-daagse cursus iets voor jou!

De volgende onderwerpen komen aan bod in de cursus website maken:

 • WordPress hosting en WordPress installeren
 • Het kiezen van goede en mooie WordPress themes (ook wel WordPress thema of WordPress templates genoemd)
 • WordPress plugins gebruiken
 • WordPress widgets gebruiken
 • Een blog maken

De cursus WordPress is uniek waardoor de cursisten niet alleen komen uit de omgeving Utrecht, Amersfoort en Hilversum maar ook uit bijvoorbeeld Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Nijmegen en en zelfs uit België omdat daar niets vergelijkbaars is te vinden.

Vragen over WordPress en over de cursus WordPress? Klik hier om de antwoorden te lezen op de 12 meest gestelde vragen.

Wat je ook leert tijdens deze cursus WordPress:

 • Je website te zien vanuit het perspectief van de klant.
 • Hoe je een gebruiksvriendelijke navigatie opzet.
 • Hoe je de opzet van je website doelgericht maakt waardoor je de kans op een inschrijving, aankoop of contact vergroot.
 • Hoe je afbeeldingen op de juiste manier gebruikt.
 • Hoe je de leesbaarheid van je teksten verbetert.

Eerstvolgende groepscursus WordPress:
Donderdag 11 juli 2024 (9.00u – 17.00u)
€378 per persoon exclusief BTW

Vragen over WordPress of over de cursus?

Klik hier om de antwoorden te lezen op de 12 meest gestelde vragen over WordPress en de cursus WordPress.

Direct je vraag stellen? Stuur me een berichtje via het onderstaande formulier of mail naar info@vlot-en-goed.nl.

  * Als je de WordPress handleiding opvraagt, dan ontvang je ook af en toe (maximaal 1x per maand) een nieuwe WordPress tip als aanvulling op de handleiding. Handig, want de WordPress software wijzigt nogal eens en door mijn tips weet je snel welke voor- of nadelen er aan deze wijzigingen verbonden zijn. Mag ik je WordPress tips mailen zonder expliciet toestemming te vragen? Is dat conform de AVG? Jazeker, informeren over afgenomen (gratis) producten, in dit geval de WordPress handleiding, is toegestaan. Uiteraard wil ik je geen ongewenste mails sturen. Heb je geen interesse in deze updates? Dan kun je je eenvoudig afmelden via de daarvoor bestemde link onderaan iedere e-mail.

  En je privacy, hoe zit het daar mee? Daarover vind je meer informatie in mijn privacyverklaring. In het kort de meest relevante informatie:

  • Vlot & Goed verkoopt of vertrekt jouw gegevens niet aan derden. Ik heb een verwerkersovereenkomst met de provider van de mailingsoftware zodat zij ook geen gegevens mogen verstrekken aan derden en handelen conform de AVG waardoor je privacy is gewaarborgd.
  • Uiteraard registreert de mailingsoftware zoals elk soortgelijk programma of je de mails opent en op welke links je klikt. Ik bekijk dat niet op persoonsniveau. Wel kijk ik naar het totaal aantal 'opens' en kliks per onderwerp zodat ik weet in welke onderwerpen de abonnees geïnteresseerd zijn om de volgende mailings relevant en waardevol te houden voor de lezers.

  10 gedachten over “Cursus WordPress PDF (gratis handleiding WordPress website maken)”

  1. Hallo Martijn,

   Wat een mooie filmpje. Ik heb de Twenty Eleven extensions plug in,
   maar kan bij instellingen niet de kleur van de menubalk aanpassen.
   Heb alleen de inhoudblokken daar staan.
   Wat kan ik doen om toch de menubalk kleur te geven (en niet zwart te laten)

   Ik hoor dit graag.
   Groetjes
   Berry

   Beantwoorden
   • Hier kun je de extra kleurinstellingen activeren:

    Weergave > Theme Extensions > Custom Color: Activeer Enable custom colorsWeergave > Theme Extensions > Custom Color: Vinkje zetten bij "Enable custom colors".

    Beantwoorden
  2. Heb in mei 2014 de eendaagse cursus Website maken met WordPress gevolgd.
   De docent Martijn Baltes maakt zijn bedrijfsnaam "Vlot & Goed" helemaal waar.
   Ik heb zelden in zo'n korte tijd zo veel geleerd.

   Niet alleen de (on)mogelijkheden van WordPress werden behandeld, maar ook zaken die bij het maken van een site komen kijken, juiste zoekwoorden, hoe plaats je een afbeelding, waar kijken bezoekers naar, kwamen aan de orde.
   Een tip, ga wel direct na de cursus er mee aan de slag, dan is de informatie nog vers.

   Beantwoorden
  3. Heb 12 juni de cursus WordPress gevolgd, met veel plezier overigens. Het was een hele reis vanuit het zuiden des lands, maar zeker de moeite waar. Martijn geeft een gestructureerde cursus over het maken van een website in WordPress. Hij legt een, toch technische verhaal in begrijpelijke taal uit. Voorkennis hebben is geen vereiste, hij heeft voor iedereen tijd. Eerst per onderdeel een theoretisch gedeelte en dan direct toepassen. Geweldig!

   Beantwoorden
  4. Afgelopen donderdag de cursus Word Press gevolgd. Na zoeken op het internet voor deze cursus bij Martijn terecht gekomen. Het was een lange rit waard. Keurig verzorgde locatie en het was een leerzame dag. Duidelijke uitleg en ondersteuning. Heel fijn dat het een kleine groep cursisten betrof. Daardoor voldoende aandacht voor een ieder. Ik ga nu rustig aan de slag met alles wat mij geleerd is. Kom ik er niet uit dan denk ik eraan om verder advies en input te vragen van Martijn.

   Beantwoorden
  5. Onlangs volgde ik de wordpress training van Martijn Baltes. Mijn Coachings bedrijf bestaat 6 jaar en wat op mijn website staat is inmiddels te summier voor wat ik doe en uit wil stralen. Met het veranderen van de content wilde ik ook een ander systeem dat ik zelf makkelijk en vooral voordelig kan beheren. Martijn hielp mij voorafgaand aan de cursusdag op weg, zodat wordpress gekoppeld werd aan mijn domeinnaam en provider. Handig, want zo hoefde ik naderhand niet alles opnieuw in te voeren. Tijdens de training kwam alles aan bod om zelf aan de slag te gaan. Sterker nog mijn website staat – na die ene dag – bijna online. Nu heb ik nog een paar kleine vragen en ook daarvoor kan ik bij Martijn terecht. Na mijn vakantie neem ik een zogenaamde knipkaart waardoor ik mijn vragen kan verzamelen en af en toe op herhaling kan zodat ik mijn expertise behoud. Mijn suggestie: zorg dat je voorafgaand aan de training een idee hebt voor wat betreft lay out, foto, menu en wat tekst. Het is zo inspirerend als er echt iets ontstaat. Met dank aan de instructies en het geduld van Martijn uiteraard!

   Beantwoorden
  6. In één dag kennis gemaakt en gewerkt met WordPress.
   Martijn nam me stap voor stap mee in de vele mogelijkheden die WordPress biedt. Praktisch, duidelijk en met kennis van zaken. De kleine groep van 6 deelnemers werkt prettig. Een ieder kreeg ruime aandacht voor de individuele vragen.
   Bedankt Martijn.
   En nu? Hard aan de slag om mijn website om te bouwen.
   Groet, Milly

   Beantwoorden
  7. Heb deze week, samen met een vriendin, de cursus WordPress bij Vlot en Goed gevolgd. Was daarop uit gekomen na een zoektocht op internet. We moesten er twee uur voor rijden, maar dat was het zeker waard. In een lekker klein groepje van 6 personen kwamen de verschillende vragen goed aan bod. Interessante cursus van 9 tot 5 met een half uurtje pauze (met daarin een lekkere lunch), maar geen moment van verslapping gemerkt. Een niet te ingewikkelde website kun je op de cursusdag zelf meteen maken. Sinds de cursus heb ik iedere dag even wat gedaan aan de website of nog wat informatie gelezen. Heb genoten van de cursus WordPress en er een nieuwe hobby aan over gehouden! Hartelijk dank Martijn.

   Beantwoorden

  Plaats een reactie