Winterkorting: €198 €148
Alle essentiële MailChimp vaardigheden in 50 videolessen. Vlot en goed zelf je nieuwsbrief maken!
Bekijk de cursus→

Trainer:
Martijn Baltes

Succesvol online klanten werven (7 tips voor je online marketing strategie)

Stel je eens voor, je hebt een geweldig product of dienst maar de mensen die het nodig hebben weten je niet te vinden.

Klinkt frustrerend, toch?

Dit is precies waar veel bedrijven mee worstelen. Klantenwerving is de levensader van elk bedrijf, en in dit digitale tijdperk speelt online marketing een cruciale rol bij het aantrekken van nieuwe klanten.

Maar laten we eerlijk zijn, het kan soms voelen als zoeken naar een speld in een hooiberg. Daarom gaan we in dit artikel 8 tips die je helpen om online succesvol nieuwe klanten te werven met online marketing.

1. Begrip van de doelgroep en hun behoeften

Ken je dat gevoel wanneer iemand je een cadeau geeft dat perfect bij jou past? Het toont aan dat ze tijd en moeite hebben besteed om jou echt te kennen en te begrijpen wat je leuk vindt. Zo zou je ook moeten denken over jouw potentiële klanten.

Het kennen en begrijpen van je doelgroep is net zo belangrijk als de kwaliteit van de producten of diensten die jij aanbiedt. Zonder deze kennis is het tasten in het donker. Dus hoe leer je jouw doelgroep kennen?

 • Voer onderzoeken uit: Stuur enquêtes naar mensen die mogelijk tot jouw doelgroep behoren.
 • Houd interviews: Niets gaat boven persoonlijke gesprekken om diepgaande informatie te krijgen.
 • Analyseer social media: Ontdek wat ze leuk vinden, delen of volgen op social media platforms.

Zie deze methodes als detective-werk: verzamel aanwijzingen, bouw profielen op en gebruik deze informatie om betere marketingbeslissingen te nemen.

2. Het creëren van een sterke waardepropositie

Je weet nu wie jouw potentiële klanten zijn en wat ze willen. De volgende stap? Laat hen zien waarom jouw product of dienst de beste optie is.

Hier komt de waardepropositie om de hoek kijken – het unieke voordeel dat jij biedt waardoor klanten voor jou kiezen boven anderen. Zie het als de elevator pitch voor jouw product of dienst.

Hoe ontwikkel je nu zo'n unieke waardepropositie?

 1. Identificeer wat jou anders maakt dan anderen.
 2. Begrijp welke problemen jij voor jouw klanten oplost.
 3. Communiceer duidelijk hoe jij deze problemen beter oplost dan anderen.

Onthoud: Jouw waardepropositie moet resoneren met wat jouw doelgroep belangrijk vindt – niet wat jij belangrijk vindt!

3. Know, Like, Trust principe in Online Marketing

Stel je voor dat je iemand leuk vindt. Je zou niet meteen op de eerste date een aanzoek doen, toch? Eerst leer je elkaar kennen, dan bouw je een band op en uiteindelijk komt het vertrouwen. Dit is precies hoe het "Know, Like, Trust" principe* werkt in online marketing.

Per fase zijn dit de aandachtspunten:

 • Know: Dit is de fase waarin mensen jou leren kennen. Net als bij die eerste kop koffie wil je een goede eerste indruk maken. Gebruik SEO en social media marketing om zichtbaar te worden en laat zien wie jij bent en wat jou uniek maakt.
 • Like: Nu mensen jou kennen, wil je dat ze jou ook leuk vinden. Deel verhalen die jouw merk menselijk maken en bouw relaties op met je publiek door interactie. Hier kunnen twee beïnvloedingsprincipes van Robert Cialdini behulpzaam zijn: de principes van wederkerigheid (geef iets waardevols voordat je iets vraagt) en sympathie (mensen doen graag zaken met bedrijven die ze leuk vinden).
 • Trust: Dit is de fase waarin mensen besluiten of ze genoeg vertrouwen in jou hebben om zaken te doen. Om dit vertrouwen te winnen moet je consistent zijn in het leveren van kwaliteit en betrouwbaarheid tonen door middel van klantgetuigenissen of case studies.

Dit proces is als het ontwikkelen van een relatie – het kost tijd, geduld en consistentie. Dus blijf regelmatig behulpzame content produceren om dat vertrouwen te winnen.

Denk eraan: Mensen willen zaken doen met bedrijven die ze kennen, leuk vinden én vertrouwen!

*Dit principe en nog veel meer tips voor je online marketing plan vind je in dit boek "Duct Tape Marketing" van John Jantsch.

4. Website-optimalisatie

Stel je voor, je stapt een winkel binnen en alles ligt door elkaar, de prijzen zijn onduidelijk en je kunt niemand vinden om hulp te vragen. Zou je blijven of weggaan? Precies, dat dachten wij ook. Je website is net als die winkel – het moet goed ontworpen en geoptimaliseerd zijn om bezoekers aan te trekken én vast te houden.

Je webdesign verbeteren

Een goed ontworpen website is meer dan alleen een mooi uiterlijk. Het gaat erom een positieve gebruikerservaring te creëren:

 • Leesbaarheid: Zorg ervoor dat jouw teksten gemakkelijk leesbaar zijn met duidelijke koppen, korte alinea's en bullet points waar nodig.
 • Visuele elementen: Een mix van tekst en visuals kan jouw website aantrekkelijker maken. Denk aan afbeeldingen, infographics of video's.
 • Navigatie: Maak het eenvoudig voor bezoekers om te vinden wat ze zoeken met een duidelijke menustructuur en zoekfunctie.

Zelf je website bouwen? Dan is WordPress een absolute aanrader. Het is gratis en het aanbod aan templates, uitbreidingen en koppeling is enorm.

Geen zin of tijd om uit te zoeken waar je de juiste templates, plugins, blokken en knoppen vindt? Dan is een van deze interactieve WordPress cursussen een slimme volgende stap:

Groepscursus, hele dag

Individueel, halve dag

Zoekmachine optimalisatie (Search Engine Optimization, SEO)

Eén van de belangrijkste aspecten van website-optimalisatie is Search Engine Optimization (SEO). Maar SEO gaat verder dan alleen het gebruiken van de juiste trefwoorden. Hier zijn enkele strategieën:

 • Begrijp de zoekintentie: Niet alle zoekopdrachten zijn gelijk gemaakt. Iemand die zoekt naar "beste hardloopschoenen" heeft waarschijnlijk een andere intentie dan iemand die zoekt naar "hoe hardloopschoenen schoonmaken". Begrijp wat jouw potentiële klanten willen vinden en pas jouw content daarop aan.
 • Soort Content: De soort content die een zoeker verwacht kan variëren van informatieve blogs tot productpagina's. Zorg ervoor dat jouw content aansluit bij hun verwachtingen.
 • Keyword Difficulty: Sommige trefwoorden zijn erg concurrerend, waardoor het moeilijk is om hoog te scoren in zoekmachines. Zoek naar long-tail trefwoorden met minder concurrentie maar nog steeds relevant voor jouw doelgroep.
 • On-page SEO-praktijken: Denk hierbij aan duidelijke titels, meta-descriptions en optimalisatie van afbeeldingen.

Denk aan SEO als een kompas: Het helpt zoekmachines (en dus ook jouw potentiële klanten) om hun weg te vinden naar jouw website!

Wil je op korte termijn alle essentiële SEO vaardigheden leren die nodig zijn om je website goed vindbaar en representatief tevoorschijn te laten komen in de zoekmachines? Dan is de online SEO cursus (met 25 direct te starten videolessen) iets voor jou! Investering: €298 €148. Bekijk de cursus→

5. Content Marketing

Je hebt vast wel eens gehoord van de uitdrukking 'Content is King'. Maar waarom?

Goede content trekt niet alleen bezoekers naar jouw website maar helpt ook bij het opbouwen van een relatie met hen. Denk aan content als de brug tussen jou en jouw potentiële klanten.

Enkele tips voor succesvolle content marketing:

 • Creëer inhoud die nuttig is voor jouw doelgroep.
 • Varieer tussen verschillende soorten inhoud – blogs, video's, infographics etc.
 • Maak gebruik van storytelling om emotionele verbinding met je publiek te creëren.
Content marketing gaat niet over directe verkoop maar over het leveren van waarde. Op welke behulpzame content zit jouw doelgroep te wachten?

6. Social Media Marketing

Stel je eens voor dat je op een feestje bent. Je zou waarschijnlijk niet alleen in een hoekje blijven staan, toch? Je zou gesprekken aangaan, luisteren naar anderen en misschien zelfs wat grappen maken. Dat is precies hoe social media marketing werkt!

Social media platforms bieden een geweldige kans om jouw merk bekend te maken en verbinding te maken met potentiële klanten. Hier zijn enkele strategieën om dit effectief te doen:

 • Wees actief: Regelmatig posten houdt jouw merk vers in de gedachten van mensen.
 • Interactie: Reageer op reacties, beantwoord vragen en neem deel aan gesprekken.
 • Gebruik visuele inhoud: Afbeeldingen en video's trekken meer aandacht dan tekst alleen.

Onthoud: Social media gaat over sociale interactie – dus wees sociaal!

7. E-mailmarketing

E-mail lijkt misschien ouderwets in het tijdperk van social media, maar vergis je niet! Het is als die betrouwbare vriend die er altijd voor je is.

E-mailmarketing blijft een krachtig hulpmiddel om nieuwe klanten aan te trekken én bestaande klanten te behouden. Maar hoe doe je dat goed?

 • Bied waarde: Niemand wil spam ontvangen. Zorg ervoor dat elke e-mail iets waardevols biedt.
 • Personaliseer: Gebruik de naam van de ontvanger in de onderwerpregel en in de inhoud van je nieuwsbrief. Of stuur inhoud op basis van hun interesses.
 • Duidelijke call-to-action: Vertel de lezer duidelijk wat ze moeten doen na het lezen van de e-mail: verder lezen, aanmelden, bellen, mailen of kopen.

Zonder technische gedoe een goede nieuwsbrief in elkaar zetten? Je leert het tijdens de cursus MailChimp. Uniek: je leert niet hoe het programma werkt, je krijgt ook veel online marketing tips die je helpen om van je e-mailmarketing campagne een succes te maken.

Alle onderdelen uit de met 5 sterren gewaardeerde groepscursus zijn nu direct online te volgen (meer dan 40 videolessen van ongeveer 5 minuten per stuk). Lekker op je eigen werkplek in je eigen tempo je online e-mailcommunicatie verbeteren! Bekijk de online cursus MailChimp→

Conclusie

Het werven van klanten online kan soms aanvoelen als het navigeren door een doolhof. Met de voorgaande tips vind je daarin sneller je weg. Je vergroot je kennis van je doelgroep, je formuleert een sterke waardepropositie en je begrijpt het belang van SEO, social media en e-mailmarketing als het gaat om het succesvol online werven van klanten.

Veel gestelde vragen

Plaats een reactie