Voorjaarsdeal: €198 €98
Alle essentiële MailChimp vaardigheden in 50 videolessen. Vlot en goed zelf je nieuwsbrief maken!
Bekijk deze online cursus→

Trainer:
Martijn Baltes

Cursus WordPress website maken (eenvoudig pagina's indelen)

logo wordpress
Leer zelf je website maken met WordPress

Met WordPress kun je zelf gratis je website maken. In deze handleiding WordPress (zie onderstaande video) leg ik uit hoe je dat doet met een ‘page builder’ plugin. Deze uitleg is onderdeel van de 1-daagse cursus WordPress die ik maandelijks geef in Hilversum (regio Utrecht) en Hilversum. Tijdens deze cursus WordPress leer je de basisvaardigheden die je nodig hebt om zelf een WordPress website te maken. Je leert hoe het precies zit met widgets, plugins en menu’s, hoe je een blog maakt en welke WordPress thema’s handig zijn.

WordPress plugins

Een plugin is een soort app die je toevoegt aan WordPress. Er zijn meer dan 35.000 plugins die je gratis kunt downloaden en kunt gebruiken om WordPress uit te breiden met bijvoorbeeld social media knoppen, een contactformulier, een backup module, een webwinkel en talloze extra mogelijkheden die het makkelijker maken om je website te maken zonder te programmeren.

De meeste plugins worden continu verbeterd waardoor het gratis website maken met WordPress steeds makkelijker wordt. Niet alle plugins zijn even duidelijk, dus vaak kost het veel tijd om de juiste plugin te vinden.

Zelf je website maken met WordPress?

Dan zijn deze twee WordPress plugins onmisbaar:

 • Page builder by Site Origin
 • Black Studio Tiny MCE widget

Met de page builder bouw je je pagina op via een raster van rijen en kolommen dat je vervolgens vult met widgets. Voor het plaatsen van plaatjes en tekst in de kolommen gebruik je de ‘visuele bewerker’ widget die je tot je beschikking krijgt als je de Black Studio Tiny MCE plugin installeert.

Het voordeel van de pagebuilder voor jou als maker van de website, is dat je heel makkelijk rijen kunt verplaatsen, kolommen kan toevoegen en de breedte ervan kunt aanpassen.

Prettig voor de bezoeker van je website is dat de page builder plugin responsive is: op smallere scherm, zoals een smartphone, worden de kolommen netjes onder elkaar weergegeven in plaats van naast elkaar.

In de onderstaande mini cursus WordPress leg ik uit hoe je een pagina van je WordPress website eenvoudig indeelt in rijen en kolommen, die je vervolgens voorziet van teksten en afbeeldingen:

Kost het teveel tijd om alles zelf uit te zoeken?

Gaat het niet snel genoeg wanneer je alles zelf uitzoekt?  En lukt het steeds niet om tijd vrij te maken voor je website? Misschien is dan mijn 1-daagse cursus WordPress in Hilversum (regio Utrecht) en Hilversum iets voor jou. Het voordeel van mijn 1-daagse cursussen is dat je een hele dag helemaal gefocust bent op je website, je kunt al je vragen stellen en alles wat je nodig hebt om een professionele, vindbare en overtuigende website te maken wordt eenvoudig en in de juiste volgorde uitgelegd. Je gaat met de beste tips, plugins en software weer geïnspireerd naar huis.

Kom je er niet helemaal uit?

Geen tijd om het allemaal zelf uit te zoeken?
Dan is mijn 1-daagse WordPress training in Hilversum de oplossing.
Ik geef deze cursus 1x per maand.[divider][button link="https://www.vlot-en-goed.nl/workshop-wordpress-zelf-een-professionele-website-maken/" color="orange"]Meer over de cursus WordPress[/button]
[divider]

Lees ook deze artikelen:

[related_posts limit="3" image="150"] [divider]

11 gedachten over “Cursus WordPress website maken (eenvoudig pagina's indelen)”

 1. Hallo Martijn,

  Na lang zoeken en vergelijken heb ik vorige week de SiteOrigin Page Builder geïnstalleerd en ben er érg tevreden over. Dit maakt het aanpassen een stuk aangenamer.
  Jouw uitleg heb ik inmiddels doorgestuurd naar twee nog niet SOPB-gebruikers en mijn vermoeden is dat zij ook snel deze plugin zullen installeren.

  Ik heb een – misschien vreemde – vraag aan je. Op jouw site is de achtergrond prachtig wit en egaal; op mijn site zie ik echter de schaduwen van de blokken.
  Weet jij hoe ik dit ongedaan kan maken?

  Bij voorbaat dank voor je reactie.

  Hartelijke groet,
  Joan

  Beantwoorden
  • Beste Joan,

   Dank voor de reactie.
   De schaduwen rond de blokken worden door de standaardstyling van widgets door je thema.
   Is vaak met een beetje 'custom css code' te verhelpen. Op jouw site zo te zien de box-shadow. Uitdaging: op sommige plekken wil je wel de box-schadow houden.
   Hoop dat ik je hiermee in de goede richting heb gewezen!

   Met vriendelijke groet,
   Martijn Baltes.

   Beantwoorden
 2. Prima uitleg, ik zou ook wel aan de gang willen Martijn maar bij mijn zoekopdrachten wordt maar een pagebuilder gevonden, niet die van Siteorigin en bij black studio is helemaal niets te vinden.
  Doe ik wat fout?
  gr.
  Wil Elderman

  Beantwoorden
  • Beste Wil,

   Dank voor je reactie. Zoek je misschien bij "Geïnstalleerde plugins"? Als je links bovenin klikt op 'Nieuwe plugin' en daarna een zoekopdracht geeft, dan zie je de plugins die je zoekt waarschijnlijk wel.

   Groet,
   Martijn.

   Beantwoorden
 3. Beste Martijn,

  In dit bericht raadt je pagebuilder by Siteorigin aan. Wist je dat deze plugin niet goed samenwerkt met Yoast SEO? Heb jij ook dit probleem? Wat raad je me aan om te doen?

  Groetjes Yvonne

  Beantwoorden
  • Beste Yvonne, inderdaad… Soms ziet de Yoast plugin iets over het hoofd, de alt-tag van een afbeelding bijvoorbeeld. Als ik zeker weet dat ik iets goed heb ingesteld in de content en de Yoast plugin zegt van niet, dan negeer ik dat. In de broncode van de pagina zit het gelukkig wel goed (heb ik uiteraard gecontroleerd), dus ziet Google het ook goed.

   Beantwoorden

Plaats een reactie