Voorjaarsdeal: €198 €98
Alle essentiële MailChimp vaardigheden in 50 videolessen. Vlot en goed zelf je nieuwsbrief maken!
Bekijk deze online cursus→

Trainer:
Martijn Baltes

WordPress social media buttons plugin (privacyvriendelijk)

Veel social media buttons zijn niet privacyvriendelijk. Waarom niet en hoe je dit binnen WordPress met de juiste plugin wel privacyvriendelijk oplost lees je in dit artikel.

Je ziet ze op heel veel websites: de onderstaande social share buttons:

Handig voor de bezoeker, want die kan daarmee de webpagina (een product, dienst, tip of nieuwsbericht) makkelijk delen met zijn of haar (vrienden-)netwerk via Facebook, Twitter, LinkedIn en Pinterest etc.

Veel social media buttons "stelen" persoonlijke gegevens

Wat veel bezoekers niet weten (en veel makers van websites ook niet), is dat er via deze deelknoppen informatie verzamelt wordt over hun persoonlijke voorkeuren. Het surfgedrag wordt namelijk met behulp van cookies doorgegeven aan de sociale netwerken zoals Facebook, Twitter, LinkedIn en Pinterest. Ook als je niet op de knop klikt. Het bezoeken van een pagina met social share buttons is vaak genoeg om ongemerkt je persoonlijke voorkeuren door te geven.

Nog aan het stoeien met WordPress, of nog niet begonnen? Met de cursus WordPress voorkom je weken uitzoekwerk en heb je binnen één dag je website (bijna) in de lucht. Data, programma en aanmelden→

Social media buttons en de privacywetgeving

Als sinds 5 juni 2012 is het volgens de wetgeving verplicht voor website-eigenaren om toestemming te vragen voor het gebruik van dit soort cookies. En met het van kracht worden van de AVG in mei 2018 is deze regelgeving verder versterkt.

De privacyvriendelijke social media buttons plugin

Als je een WordPress website maakt, dan heb je de social media deelknopjes vaak al standaard in je thema ("template") zitten. Of je maakt gebruik van een van de honderden (gratis) social media plugins die hiervoor te krijgen zijn. Deze social media buttons zijn hoogstwaarschijnlijk niet privacyvriendelijk.

Gelukkig is er een privacyvriendelijke oplossing:

De Shariff Wrapper plugin

Met deze plugin voorzie je je WordPress website van de reguliere social share buttons maar geeft bij het bezoek van de pagina geen informatie door aan de sociale netwerken. Dat gebeurt pas als een bezoeker klikt op een van de deelknoppen.

Als je de Shariff Wrapper plugin gebruikt in WordPress, dan heb je voor het vertonen van social media deelknoppen in ieder geval geen toestemming nodig van de bezoeker.

De Shariff Wrapper plugin installeren en instellen

Deze Shariff social media buttons plugin (van Jan-Peter Lambeck & 3UU) kun je vinden in het gratis plugin aanbod binnen WordPress door in je Dashboard te klikken op Plugins en vervolgens op Nieuwe plugin. Rechtsboven in het zoekvenster typ je Shariff en klik je op de knop "Installeren":

Hoe je de plugin instelt en hoe je de gewenste social media knoppen toevoegt aan je pagina’s en (blog-)berichten leg ik uit in de onderstaande video:

Meer leren over WordPress?

Heb je plannen om zelf je website (opnieuw) te gaan maken met WordPress? Of ben je er net mee begonnen? Dan bespaar je met de 1-daagse cursus WordPress een hoop tijd want ik heb het beste template, en de handigste blokken en plugins al voor je gevonden.

Plaats een reactie