Minder mogelijk in de gratis MailChimp versie

Medio mei 2019 zijn de MailChimp abonnementsvormen ingrijpend veranderd. Ook de gratis versie is niet buiten schot gebleven.

Twee belangrijke beperkingen:

1. Slechts één mailinglijst gratis

Je hebt in het gratis account nog maar één mailinglijst (Audience) tot je beschikking.

In een gratis MailChimp account is de knop 'Create Audience' uitgeschakeld (wit) en bovenaan de pagina zie je de melding "You've hit your audience limit" en de suggestie om je account te upgraden naar een betaalde variant:

Betalen is waarschijnlijk niet nodig want er zijn alternatieven. Binnen een lijst kun je gebruik maken van de volgende indelingsmogelijkheden:

Tags: elke abonnee kun je voorzien van een tag (een 'labeltje'). Dat kan van alles zijn. Je kunt abonnees het kenmerk 'lead' geven of 'klant', 'particulier' of 'zakelijk' Of 'regio Noord', 'regio Zuid' etc. 

Abonnees zien niet van welke tags je ze voorziet. Ook niet als ze onderaan de nieuwsbrief klikken op 'Persoonsgegevens aanpassen' ('update profile').

Groups: Wil je abonnees binnen je mailinglijst wel zelf laten aangeven in welke groep ze thuishoren, dan kun je gebruik maken van 'Groups'.

Voorbeeld: je kunt een groep aanmaken met de naam 'Interessegebied' en ze daarmee de mogelijkheid geven om aan te geven wat ze graag willen ontvangen.

Klik helemaal rechts onderaan in de footer van deze pagina maar eens op de oranje knop 'Nieuwe tips direct in je mailbox'. Dan kun je kiezen welke tips je wilt ontvangen: WordPress tips, MailChimp tips en/of SEO tips. Op die manier maak ik gebruik van 'groups' binnen mijn 'Audience' (mailinglijst).

Per organisatie verschilt de wens of en hoe de doelgroepen worden ondergebracht in:

 • Meerdere (gratis) accounts
 • Meerdere audiences (niet meer gratis dus)
 • Een audience opdelen in Groups (gratis)
 • Binnen een audience gebruik maken van tags (gratis)

In de cursus MailChimp komen deze opties uitgebreid aan bod, inclusief de manier waarop je abonnees bij het importeren kunt voorzien van de juiste tag en of group.

2. Unsubscribers tellen nu ook als abonnee

Mensen die zich hebben uitgeschreven ('unsubscribers'), tellen vanaf nu mee als abonnee.

Dit is op te lossen door 'unsubscribers' te archiveren. Dat is zeker aan te raden, want personen die gearchiveerd zijn, tellen niet mee als het gaat om de 2000 gratis abonnees en ook binnen betaalde abonnementsvormen tellen ze niet mee. 

Archiveren van contacten zorgt er dus voor dat je minder snel (meer) hoeft te gaan betalen.

In dit gerelateerde artikel leg ik stap voor stap uit hoe je dat doet: zo archiveer je de "unsubscribers'.

Sneller je weg vinden in MailChimp

Alhoewel MailChimp zeer gebruiksvriendelijk is, vindt niet iedereen snel de rode draad door deze Engelstalige software. Daar is natuurlijk een oplossing voor: de MailChimp cursus

Stap voor stap word je in de juiste volgorde door MailChimp geleid. Je mist de belangrijke en soms ‘verstopte’ instellingen niet en je bespaart een hoop tijd.

Meer weten? Klik dan op de onderstaande knop en lees wat je leert en bereikt met de cursus MailChimp:

Er zijn 9 reacties op Minder mogelijk in de gratis MailChimp versie

 1. Willemina 4 juni 2019 at 09:12 #

  Martijn, weer heel erg bedankt voor deze nuttige MailChimp tips!

 2. Annelie 4 juni 2019 at 10:01 #

  Bedankt voor de tips Martijn! 1 vraag over de audiences. Als je als bestaande gebruiker al meerdere audiences hebt, behoud je die dan wel? Of krijg je problemen als je je meerdere, bestaande audiences blijft gebruiken.

  • Martijn Baltes 5 juni 2019 at 17:59 #

   Beste Annelie, een van onze gratis accounts heeft ook meerdere audiences en we zien deze melding:

   You already have the max amount of audiences allowed in your plan, but you can add more contacts to an existing audience and organize them using tags or segments. If you want to add another audience, you'll need to upgrade your plan.

   Het ziet er dus naar uit dat je je bestaande audiences behoud in je gratis account. Ook al heb je er meer dan 1.

   Ik hou het in de gaten!

   Groet, Martijn

 3. Jean Paul 4 juni 2019 at 10:07 #

  Martijn, jouw berichten zijn heel nuttig en bijzonder duidelijk.

 4. Lieza 4 juni 2019 at 13:30 #

  Super blij met je nieuwsbrief met MailChimp tips en ook de "Lebanon Moutain Trail Association" in Lebanon 🙂

 5. Anne 4 juni 2019 at 22:06 #

  Dank je voor de MailChimp tips!

 6. Jet Romijn 5 juni 2019 at 20:28 #

  Hoi Martijn,
  Dank je wel voor deze tips. Ik lijk sinds de update van Mailchimp geen volgende mail meer te kunnen toevoegen aan mijn workflow. Ik voeg iedere week een blog toe aan mijn website en deel dit dan via een mail met mijn nieuwsbrief inschrijvers door middel van het toevoegen van een mail aan een campagne. Deze optie heb ik opeens niet meer. Ik kan alleen maar upgraden. Ik zit nog lang niet aan mijn maximaal aantal mails of inschrijvers. Enig idee?

  • Martijn Baltes 6 juni 2019 at 10:27 #

   Hoi Jet, dat is inderdaad ook een beperking die MailChimp heeft ingevoerd. In een gratis account is nu nog maar 1 automatische mail toegestaan en zie je daaronder helaas de knop 'Upgrade To Add Emails'.

 7. Dirk 22 oktober 2019 at 10:25 #

  Verhelderend artikel, dank voor het delen!

Geef een reactie