Voorjaarsdeal: €198 €98
Alle essentiële MailChimp vaardigheden in 50 videolessen. Vlot en goed zelf je nieuwsbrief maken!
Bekijk deze online cursus→

Trainer:
Martijn Baltes

Webdesign met WordPress nu nog makkelijker

Versie 5.3 bevat veel nieuwe mogelijkheden

Op 12 november 2019 verscheen WordPress versie 5.3, ongeveer een jaar nadat de Gutenberg block editor (als onderdeel van WordPress 5) werd gelanceerd.

Mijn twijfels…

Begin 2019 had ik nog wel zo mijn twijfels over de bruikbaarheid van de nieuwe block editor* als volwaardige page builder…. maar WordPress heeft dit jaar hard gewerkt aan het verbeteren deze editor.

* De block editor is de "blokkendoos" waarmee je je pagina’s indeelt met blokken voor afbeeldingen, paragrafen, kopteksten etc.

De block editor versus de page builder plugins

De verbeteringen van de afgelopen maanden en de handige nieuwe mogelijkheden in WordPress 5.3 (november 2019) zorgen ervoor dat je meestal geen page builder plugin (zoals Elementor, Visual Composer en Site Origin) meer nodig hebt.

Dus "Doe meer met minder plugins", een van de slogans van WordPress bij de introductie van versie 5 in december 2018, maken ze waar, als je het mij vraagt.

Kostenbesparing

Prijzige templates (thema's) en plugins aanschaffen is niet meer nodig. Met een goed basis template en de huidige block editor kun je gratis een professionele website bouwen.

Nieuw in WordPress (versie 5.3):

  • Verbetering van het "Kolommen blok". Je kunt nu uit een aantal veel voorkomende layouts kiezen èn je kunt zelf bepalen hoe breed de kolommen zijn.
  • De inhoud van kolommen kun je verticaal centreren.
  • Afbeeldingen kun je met een masker in één klik rond maken
  • De instellingen van het "Knop blok" zijn uitgebreid (de link kun je laten openen in een nieuw venster en de mate van afronding van de hoeken kun je op de pixel nauwkeurig instellen).

Uiteraard is er nog veel meer verbeterd, maar dit zijn wat mij betreft de meest opvallende en meest praktische opties.

Zien hoe het in de praktijk werkt? Bekijk de video's hieronder:

Blokken groeperen en hergebruiken

Ook handig: er is een nieuw blok toegevoegd, het "Groep blok". Je kunt daarin een aantal andere blokken opnemen, bijvoorbeeld een afbeelding, een paragraaf, en een knop en dit geheel vervolgens opslaan als "Herbruikbaar blok". Dit maakt het makkelijk om deze groep blokken in één keer in te voegen in een andere pagina. Ik maar hier nog een instructievideo van binnenkort, dus houdt deze site in de gaten!

Meer leren over WordPress?

Heb je plannen om zelf je website te gaan maken met de nieuwe versie van WordPress? En geen zin en tijd om uit te zoeken waar je de juiste templates, plugins, blokken en knoppen vindt? Dan is de 1-daagse cursus WordPress een slimme volgende stap.

Plaats een reactie