Voorjaarsdeal: €198 €98
Alle essentiële MailChimp vaardigheden in 50 videolessen. Vlot en goed zelf je nieuwsbrief maken!
Bekijk deze online cursus→

Trainer:
Martijn Baltes

2 redenen waarom een sitemap zorgt voor meer bezoekers op jouw website

websites vinden, zoeken, wereldbol, vergrootglasAls je goed vindbaar wilt zijn, dan mag een  “sitemap” niet ontbreken op jouw website.

Een sitemap kun je het beste zien als de inhoudsopgave van je website. Het is een pagina die alle andere pagina’s netjes op een rijtje zet. Het hoofddoel van de sitemap is om bezoekers die op jouw site de weg kwijt raken weer op het juiste spoor te brengen.

Tip! Kijk eens hoe vaak jouw sitemap wordt bezocht. Als de sitemap vaak door bezoekers wordt geraadpleegd, dan is het hoog tijd om je navigatiestructuur te verbeteren!

Dit zijn de 2 redenen waarom een sitemap zorgt voor meer bezoekers:

1. De zoekmachines kunnen je site makkelijker lezen

De sitemap helpt de zoekmachines om elke pagina van jouw website te vinden. Als zoekmachines moeite hebben met het gewone navigatiemenu op jouw website, dan is de sitemap een goed alternatief voor de zoekmachines om toch alle pagina’s van jouw website te kunnen lezen. Dit wordt ‘indexeren’ genoemd. Hoe meer pagina’s een zoekmachine kan indexeren, hoe makkelijker jouw informatie gevonden wordt. Resultaat: dit zorgt voor meer bezoekers op jouw website.

2. De belangrijkste zoekwoorden zijn beter vindbaar

Hyperlinks zijn de belangrijkste schakels van het internet en op jouw website staan de belangrijkste links in het navigatiemenu. Zo bekijken de zoekmachines het ook. Zorg ervoor dat de titels van je pagina’s de voor jou belangrijk zoekwoorden bevatten en dat ongeveer 50% van de omschrijvingen van je links die zoekwoorden bevat (zie ook tip 8 van mijn “10 tips om voor jouw website”).

WordPress plugins voor sitemaps

Met deze plugins kun je makkelijk een sitemap voor jouw website maken:

  1. Pagelist
  2. Google XML Sitemaps
  3. Yoast SEO

Met de eerste plugin “Pagelist” maak je een HTML-sitemap die als pagina zichbaar en behulpzaam is voor de bezoekers van jouw website.

Met de tweede plugin “Google XML Sitemaps” maak je een onzichtbare XML-sitemap. Via deze sitemap maak je het Google gemakkelijk om jouw website te indexeren waardoor de vindbaarheid van jouw website wordt verbeterd. Jouw Google XML sitemap meld je aan bij Google via de webmaster hulpprogramma’s van Google.

Samenvatting

Wil je het doorzoeken van jouw website makkelijk maken voor bezoekers en zoekmachines? Voeg dan voor beiden een sitemap toe en verbeter daardoor je vindbaarheid.

Lees ook deze artikelen:

[related_posts limit="3" image="150"] [divider]

1 gedachte over “2 redenen waarom een sitemap zorgt voor meer bezoekers op jouw website”

Plaats een reactie