Winterkorting: €198 €148
Alle essentiële MailChimp vaardigheden in 50 videolessen. Vlot en goed zelf je nieuwsbrief maken!
Bekijk de cursus→

Trainer:
Martijn Baltes

Cursus WordPress website maken: 12 veelgestelde vragen

Vragen over de cursus WordPress
Vragen over de cursus WordPress? In dit artikel vind je de antwoorden op meest gestelde vragen.

Met WordPress kun je zonder technische kennis een professionele website maken. WordPress is niet moeilijk, maar omdat het software met veel mogelijkheden is, kan het je veel tijd kosten om op eigen kracht de juiste instellingen en onderdelen te vinden. Daarom is het volgen van een cursus WordPress een aanrader. Je maakt dan een vliegende start.

Elke maand geeft  ik de cursus WordPress en in dit artikel beantwoord ik de 12 meest gestelde vragen over de WordPress cursus.

Luisterversie:

[dropcap]1.[/dropcap] Moet ik mijn teksten en het ontwerp van mijn website al gereed hebben voordat ik aan de cursus WordPress kan beginnen?

Nee, dat hoeft niet. Tijdens de WordPress cursus doe je naast de praktische vaardigheden ook veel inspiratie op voor de inhoud en de opbouw van je website. Zo nodig heb ik oefenteksten en afbeeldingen voor je beschikbaar. Heb je al teksten en afbeeldingen? Neem ze dan zeker mee. Je hebt het tijdens de cursus vooral druk met het kennis maken en uitproberen van de verschillende functies van WordPress, maar de vlotte cursist lukt het om al aardig wat content te plaatsen.

[dropcap]2.[/dropcap] Wat is het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org?

Via WordPress.com kun je zonder enige installatieperikelen of verdere benodigdheden direct starten met je WordPress website. Alleen je domeinaam eindigt dan op wordpress.com. In mijn geval zou dat bijvoorbeeld www.vlotengoed.wordpress.com worden. Als je een domeinnaam wilt die niet eindigt op .wordpress.com, dan kun je tegen betaling een domeinnaam naar keuze registeren via WordPress.com. WordPress.com heeft minder mogelijkheden dan de zelf gehoste versie van WordPress en als je meer keuze wilt dan de standaardonderdelen binnen WordPress.com, dan kosten die extra opties je ook weer geld. Tijdens de WordPres cursus werk ik met de zelf gehoste versie van WordPress. Zelf gehost betekend dat je via een hosting provider je domeinnaam registreert en een hostingsabonnement afsluit. Bekende hosters zijn Hostnet en Mijn Domein. Ik doe het liefst zaken met Greenhost.nl omdat zij ook in het goedkoopste pakket de mogelijkheid bieden om WordPress zonder technisch gedoe automatisch te installeren. Omdat de hosting per cursist verschillend is en omdat er vaak vragen over zijn, bel ik ieder cursist een week voorafgaand aan de cursus WordPress om de persoonlijk situatie en wensen door te spreken en zo nodig te helpen bij de installatie van WordPress.

Deze knop brengt je naar de volledige cursusbeschrijving op desocialmediatraining.nl:

[button link="http://www.desocialmediatraining.nl/product/cursus-wordpress-website-maken/?utm_source=vlotengoed&utm_medium=webpagina&utm_campaign=cursuswordpress" window="yes" color="orange" size="large"]Meer info, data en direct inschrijven »[/button] [dropcap]3.[/dropcap] Is WordPress installeren ingewikkeld?

WordPress handmatig installeren doe je door de bestanden te uploaden via een FTP programma, en door een database aan te maken in MySQL via de PHP MyAdmin. Daarna koppel je via een configuratiebestandje WordPress en de database met elkaar. Voor de meeste cursisten is dit abracadabra. Gelukkig kun je WordPress bij steeds meer hosting providers met een paar klikken automatisch installeren. Dus kijk goed of de hosting provider die je op het oog hebt die optie heeft voordat je een abonnement afsluit. Heb je al een domeinnaam, maar nog geen hosting en bied jouw provider alleen bij de duurdere pakketten de automatische WordPress installer? Overweeg dan om je domeinnaam te verhuizen naar een andere hosting provider. Een domeinnaam verhuizen kost niets. Je zegt op bij je huidige provider en je krijgt een verhuiscode (ook wel 'token', of EPP code) die je doorgeeft aan je nieuwe hosting provider. Zoals eerder gezegd, hosting, domeinregistratie en de installatie van WordPress roepen vaak vragen op, dus ik bel je een week voorafgaand aan de cursus WordPress om je hierbij te helpen.

[dropcap]4.[/dropcap] Wat kost WordPress?

De WordPress software is volledig gratis. Er zijn ook heel veel gratis templates verkrijgbaar voor de vormgeving van je website en er zijn heel veel gratis plugins verkrijgbaar vanuit WordPress. Plugins zijn een soort apps waarmee je WordPress kunt uitbreiden met modules om een backup te maken, om een contactformulier toe te voegen en om bijvoorbeeld social media knoppen toe te voegen. Binnen WordPress zijn meer dan 40.000 plugins beschikbaar voor de meest uiteenlopende toepassingen.

[dropcap]5.[/dropcap] Is WordPress te gebruiken op een Apple computer?
WordPress is niet geïnstalleerd op je computer maar staat online in de cloud. Je hebt dus alleen een browser nodig op je computer en toegang tot internet. En het maakt niet uit of dat een Windows of Apple computer is.

[dropcap]6.[/dropcap] Heb je kennis van HTML nodig om een website te kunnen maken met WordPress?

Nee, je kunt zonder een letter HTML, CSS of PHP een professionele website maken met WordPress.

Deze knop brengt je naar de volledige cursusbeschrijving op desocialmediatraining.nl:

[button link="http://www.desocialmediatraining.nl/product/cursus-wordpress-website-maken/?utm_source=vlotengoed&utm_medium=webpagina&utm_campaign=cursuswordpress" window="yes" color="orange" size="large"]Meer info, data en direct inschrijven »[/button] [dropcap]7.[/dropcap] Hoe zit het met Joomla, Drupal en Wix? Is WordPress wel de beste keus als ik een website wil maken?

Joomla, Drupal en Wix zijn net als WordPress ook content management systemen waarmee je een website kunt maken. Joomla en Drupal worden door niet technische mensen vaak ervaren als complex en onoverzichtelijk. Wix daarentegen is weer heel gebruiksvriendelijk en grafisch georiënteerd. Je tekent als het ware blokjes voor tekst en afbeeldingen op het scherm. Nadeel van Wix is dat het minder gratis uitbreidingsmogelijkheden heeft en lastiger goed vindbaar te maken is dan WordPress.

[dropcap]8.[/dropcap] Ik heb al wat ervaring met WordPress. Heeft het dan zin om deze cursus WordPress te volgen?

De WordPress cursus wordt vaak gevolgd door mensen die al wat gedaan hebben met WordPress maar zijn vastgelopen. Of steeds veel tijd kwijt zijn aan uitzoekwerk dat nodig is als je alle onderdelen zelf onder de knie wilt krijgen. Wat ik regelmatig hoor van cursisten na mijn uitleg van een bepaald onderdeel van WordPress, zijn uitspraken als: “Aha, nu snap ik hoe ze dat bedoelt hebben!” En “die instelling had ik zelf nooit gevonden”. Dus ook al heb je al wat ervaring met WordPress, na de cursus WordPress heb je het totaalbeeld en weet je precies hoe de belangrijkste onderdelen werken en hoe ze met elkaar samenhangen.

[dropcap]9.[/dropcap] Ik wil vooral leren hoe je een WordPress site beheert. Is deze cursus WordPress dan geschikt voor mij?

Zeker. Doordat je de site zelf maakt snap je beter hoe WordPress in elkaar zit en kun je WordPress sites die gemaakt zijn met andere thema’s en plugins sneller doorgronden, aanpassen en uitbreiden.

[dropcap]10.[/dropcap] Voor wie is de cursus WordPress bedoeld?

Eigenlijk voor iedereen die een website wil maken. Veel ZZP-ers en starters volgen de cursus WordPress, maar ook mensen die voor hun hobby of vereniging een informatieve site willen maken. Verder zie ik regelmatig grafisch ontwerpers en fotografen in de WordPress cursus verschijnen en ondernemers die hun verouderde website willen vervangen en er zelf meer mee kunnen doen zodat ze niet afhankelijk zijn van hun webbouwer. Daardoor kunnen ze sneller nieuwe informatie online publiceren en zijn ze minder geld kwijt aan het updaten van hun website.

Deze knop brengt je naar de volledige cursusbeschrijving op desocialmediatraining.nl:

[button link="http://www.desocialmediatraining.nl/product/cursus-wordpress-website-maken/?utm_source=vlotengoed&utm_medium=webpagina&utm_campaign=cursuswordpress" window="yes" color="orange" size="large"]Meer info, data en direct inschrijven »[/button] [dropcap]11.[/dropcap] De maandelijkse cursus WordPress is een groepscursus met ongeveer 8 deelnemers. Hoe zit het met persoonlijke aandacht tijdens de cursus WordPress?

Na de uitleg van elk onderdeel loop ik even een rondje en help ik direct al je vastloopt. En tussendoor is er voldoende gelegenheid voor het stellen van je vragen. Heb je specifieke wensen, of wil je de volledige aandacht voor jouw website en de cursus WordPress helemaal in jouw tempo volgen, dan is mijn individuele WordPress cursus iets voor jou. De datum prikken we in overleg en we kunnen de cursus ook opsplitsen in twee halve dagen met bijvoorbeeld twee weken tussen de afspraken. Dan heb je meer tijd om het geleerde te verwerken en toe te passen en om nieuwe vragen en wensen te formuleren.

[dropcap]12.[/dropcap] Wat maakt de cursus WordPress van Vlot & Goed uniek?

Deelnemers aan de cursus WordPress komen uit het hele land naar Hilversum, dus niet alleen uit de regio Utrecht en Amersfoort. Er komen zelfs regelmatig cursisten uit plekken als Zeeland, Groningen en Limburg en België omdat ze in de buurt niets vergelijkbaars kunnen vinden.

Van cursisten hoor terug dat het moeilijk is om een WordPress cursus te vinden die alle belangrijke elementen voor een goede website in één dag behandelt. Er zijn wel andere 1-daagse cursussen, maar daar leer je alleen de basisvaardigheden en werk je met een eenvoudiger template. Je mist dan de vormgevingsmogelijkheden die je nodig hebt om een unieke website te maken. Of de cursus is juist langer en bestaat uit meerdere dagen. Die cursussen zijn vaak een stuk duurder en voor veel mensen is het lastig om kort op elkaar meerdere dagen vrij te plannen voor een cursus. Dat alles in één dag aan bod komt, maakt de cursus WordPress wel intensief. Mijn overtuiging is dat dit de beste methode is. Je hebt na een dag alles wat belangrijk is gezien en klaar gemaakt voor gebruik en verdere invulling. Je hebt het mij zien doen, je hebt het zelf gedaan en wat ik je aanraad is om het na de cursus te blijven doen. De extra tips die je in de periode na de cursus krijgt helpen je daarbij. Denk daarbij aan tips voor het extra beveiligen van je website, het maken van backups en het meertalig maken van je website.

Deze knop brengt je naar de volledige cursusbeschrijving op desocialmediatraining.nl:

[button link="http://www.desocialmediatraining.nl/product/cursus-wordpress-website-maken/?utm_source=vlotengoed&utm_medium=webpagina&utm_campaign=cursuswordpress" window="yes" color="orange" size="large"]Meer info, data en direct inschrijven »[/button]

Meer vragen?

Tot zover de meest gestelde vragen over de WordPress cursus. Zat jouw vraag er niet tussen? Mail dan gerust je vraag even naar info@vlotengoed.nl! Of stuur een berichtje via het contactformulier.

Plaats een reactie